Vis aktsomhet - Unngå å spre fremmedlistede arter!
Fremmedartslista 2023 er siste oppdaterte oversikt over de fremmede artene som utgjør høyest økologisk risiko på naturmangfoldet i Norge. Artene på Fremmedartslista er de artene som er vurdert til kategoriene høy risiko (HI) og svært høy risiko (SE). Nytt på listen er at det nå også inkluderes 'dørstokkarter', altså arter som forventes å komme til Norge i nær framtid, og som vil falle inn under kategorien med forhøyet risiko.
«Fremmede arter i Norge- med norsk svarteliste 2012» ble lansert under konferansen Natur 2012. Dette er en oversikt over fremmede arter i Norge med økologiske risikovurderinger. Stedegne arter som blir spredt med menneskers hjelp til nye områder i Norge er ikke inkludert i vurderingene.
I «Fremmede arter i Norge» er artene fordelt på 4 overordnede grupper:
- Reproduserer i Norge - arter som er observert reproduserende og/eller etablert i Norge
- Dørstokkarter - arter som har potensial for å reprodusere seg i norsk natur
- Ikke reproduserende - arter uten mulighet for å etablere seg og reprodusere i Norge
- Faller utenfor prosjektets definisjon - stedegne arter som blir spredt til nye områder i Norge
Det er det kun arter som har potensial for å reprodusere seg i Norge innen 50 år som er risikovurdert. 1304 planter er risikovurdert etter denne definisjonen.
De økologiske risikovurderingene blir gjennomført av vitenskapelige eksperter fra norske forskningsinstitusjoner ved hjelp av et kriteriesett som skal sikre en standardisert vurdering på tvers av artsgrupper. Artene vurderes etter ni ulike kriterier; 3 kriterier for invasjonspotensial og 6 kriterier for økologisk risiko.