ÅPENHETSLOVEN

Åpenhetsloven – redegjørelse samfunnsansvar for 2023                                                                   

Blomsterringens virksomhet

AS Blomsterringen Engros er en fullsortiments blomstergrossist med søkelys på kvalitet, god logistikk, og er spesialisert innen omsetning av potteplanter, sommerblomster, småplanter/ halvfabrikata, planteskolevarer og snittblomster. Blomsterringen henter produkter fra norske og utenlandske produsenter, og varene ankommer terminalen ved hovedlageret på Lahaugmoen, eller på en av våre avdelinger i Vestfold, Rogaland, Bergen, Trondheim eller Molde.

 

Vi har kunder spredt over hele Norge, og vi selger produktene våre til dagligvare, hagesenter og blomsterbutikker enten de er medlem av en kjede eller ikke, samt småplanter og halvfabrikata til norske gartnerier. Det meste av salget foregår via webshop der hver enkelt kunde logger seg inn og bestiller varer for levering. Alle kundegruppene har ulike webshop’er som er tilpasset kundegruppen.

I tillegg har hver avdeling en Cash & Carry - avdeling der kunder kan komme og plukke det de trenger, eller få det levert.

 

Blomsterringen er majoritets-eier i Termo Partner som sørger for å hente varer fra gartnerier både i inn- og utland. Varene sendes til de respektive avdelinger etter bestillinger fra innkjøpere i de ulike kundegruppene, og når de er pakket ferdig til kunde, sørger Termo Partner for at bestillingene blir transportert til kunde etter et oppsatt kjøremønster.

 

Blomsterringen har en egen produksjonsavdeling som har ansvar for å planlegge produksjoner hos de fleste større gartnerier i Norge. Totalt har vi ca 30 gartnerier i Norge som produserer sommerblomster, potteplanter og snittblomster på kontrakt til Blomsterringen. Produksjonsavdelingen definerer størrelser, kvaliteter og antall på hver enkelt kultur, samt når plantene skal leveres. Vår ungplanteavdeling følger opp med innsalg av småplanter/ halvfabrikata/ frø til de ulike produsentene, samt rådgivning gjennom hele produksjonsprosessen frem til ferdig produkt.

 

Vi importerer potteplanter, sommerblomster og planteskolevarer fra Danmark, Tyskland, Nederland, Spania og Italia. Snittblomster bestilles og kjøpes fra grossister/ produsenter i Italia, Nederland, Kenya og flere afrikanske land.

Basert på risikovurderinger for produksjon og salg av importerte produkter, har vi valgt å jobbe sammen med sertifiserte grossister som igjen stiller krav til sine produsenter mht. arbeideres arbeidsforhold, bruk av plantevernmidler, ressursbruk, samt bærekraftig og miljøvennlig produksjon. Blomsterringen er sertifisert som MPS GTP (Good Trade Practice) og vårt hovedkontor og avdeling på Lahaugmoen er sertifisert som Miljøfyrtårn. I tillegg er vi medlem av Grønn Punkt Norge og rapporterer månedlig inn bruk av plast, papp ++.

 

 

 

Blomsterringen sitt etiske ansvar

Alle våre leverandører skal kunne redegjøre for hvor varene vi kjøper inn er produsert, og hvilke forhold de produseres under, og som kan påvirke forholdene til de som arbeider der. Vårt hovedfokus er som følger;

 

Menneskerettigheter

·         Våre produsenter/ leverandører skal bekrefte at de ikke bryter gjeldende lover og regler for arbeidere, sentrale FN-konvensjoner, ILO konvensjoner og nasjonal arbeidslovgivning på produksjonsstedet, samt at FN’s menneskerettighetserklæring respekteres.

·         At produsentene ivaretar mangfold og likebehandling

·         At leverandørene utfører sine tjenester på en etisk og etterrettelig måte.

 

Sysselsetting

·         Det skal finnes dokumentasjon til vår leverandør at relevante HMS standarder ivaretas

·         Det skal finnes dokumentasjon på at produsent/ leverandør til vår leverandør ivaretar HMS standarder

·         At leverandøren oppfyller gjeldende regelverk for arbeidstakers rettigheter

·         At leverandøren har rutiner for deling av informasjon relatert til arbeidstakers rettigheter

·         At leverandøren har rutiner for å sikre at det ikke ansettes barn, eller at det medvirkes til barnearbeid.

·         At leverandøren har rutiner for å sikre at underleverandører ikke medvirker til barnearbeid

·         At leverandøren har rutiner for å sikre at det ikke bidras til diskriminering

 

Miljø og klima

·         Arbeider vår leverandør for et mer bærekraftig klima og miljø?

·         Rutiner hos leverandør for kartlegging av miljø og klima

·         Leverandøren skal ha rutiner for opplæring av ansatte i arbeidet for bærekraftig klima og miljø

·         Leverandøren skal årlig rapportere på klima- og miljøpåvirkning

·         Leverandøren skal anvende føre-vare prinsippet for alvorlig skade på helse, miljø og sikkerhet

 

Leverandørens retningslinjer skal være dekket av følgende internasjonale prinsipper:

·         UN Global Compacts 10 prinsipper

·         Sentrale FN-konvensjoner (FN’s menneskerettighetserklæring, barnekonvensjon, konvensjon om sivile og poitiske rettigheter, økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter, samt rasediskriminering

·         ILO’s konvensjoner (organisasjonsfrihet, retten til kollektive forhandlinger, forbud mot barnearbeid, tvangsarbeid og diskriminering.

·         OECD’s retningslinjer for flernasjonale virksomheter (med tydelige forventninger til aktsomhet på områder som menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, miljø, antikorrupsjon og åpenhet)

·         Krav om at leverandøren er har en sertifisering som MPS GAP/ MPS ABC/ MPS GTP/ Miljøfyrtårn, ISO, EMAS eller andre sertifiseringer.

 

Anti-korrupsjon

·         Leverandøren skal ta avstand for alle former for korrupsjon

·         Leverandøren skal forholde seg til FN sin konvensjon om korrupsjon eller andre internasjonale konvensjoner om korrupsjon.

·         At det skal gjennomføres regelmessig kartlegging av risiko for å hindre involvering av korrupsjon

·         Det skal være etablert rutiner for oppfølging og dokumentasjon av leverandørens underleverandør relatert til anti-korrupsjon

·         Leverandøren skal ha retningslinjer og rutiner for varsling av trakassering, korrupsjon og andre kritikkverdige forhold/ ulovligheter.

·         Leverandøren skal ha etablert «Etiske retningslinjer» (Code of Conduct), og har forpliktet seg til å følge disse!

 

Aktsomhetsvurdering

Med blomster og planter følger det en risiko for at vi handler med leverandører/ produsenter som produserer planter til Blomsterringen under kritikkverdige forhold, og da spesielt på de produktene vi kjøper inn fra afrikanske land. All handel med disse landene, gjennomføres derfor via grossister/ importører som alle er sertifiserte grossister som følger opp sine produsenter/ underleverandører i de landene det er produksjon i.

Blomsterringen har kontinuerlige vurderinger for å evt avdekke risiko for at vi bryter menneskerettigheter eller noen av de konvensjonene som er laget for å beskytte arbeidere. Bedriften har stor handel med snittblomster, potteplanter og planteskolevarer fra Europa og Afrika, og erfaringsmessig kan handel med afrikanske produsenter være en kilde til avvik. Det er en av grunnene til at vi alltid opererer med handelspartnere fra Holland når vi kjøper inn snittblomster og planter fra dette kontinentet. Alle firmaene vi handler varer fra Afrika av, er sertifiserte som MPS, Global GAP eller andre sertifiseringsløsninger som overholder de kravene som er satt av FN eller i andre internasjonale konvensjoner. Det er derfor et minimum av risiko at blomster og planter vi kjøper fra disse landene, er håndtert av bedrifter som har brudd på de rettighetene som er satt. Det samme gjelder vår handel med europeiske bedrifter, enten det er innkjøp av planter og blomster fra Holland, Tyskland, Belgia, Danmark eller Italia. Alt kjøpes via avtalepartnere som er sertifisert og som overholder regelverk som er satt.

 

All produksjon i Norge er lagt til gartnerier som er medlem av KSL (Kvalitetssikring i Landbruket). Det vil si at de følger de nasjonale og internasjonale kravene og reglene som er satt til produksjonsbedrifter mht. arbeidsrettigheter, miljø- og bærekraft, antikorrupsjon og sysselsetting. Med bakgrunn i den gode dialogen vi har med norske produsenter, er vi sikre på at de plantene som er produsert i Norge overholder alle de kravene som er satt.

 

Bruken av plantevernmidler, energi, vann og gjødsel i produksjon av planter/ snittblomster kan være risikofaktorer som kan være skadelig for arbeidere og samfunnet. Vi er derfor svært opptatt av at de leverandøren vi kjøper varene fra er sertifisert, og gjerne i MPS ABC der det for hvert enkelt produkt føres en benchmarking mot andre produsenter som lager samme type vare. MPS gir da en poengscore som igjen gir en klassifisering fa A+ til C der A+ er desidert best og gir minst påvirkning på miljø og klima. Stort sett alle produsenter er MPS ABC sertifisert og rapporterer på hvert enkelt produkt hvilken klassifisering de har. Fra afrikanske land er det som regel enten en Fair Trade sertifisering (Fair Trade sikrer at varene er produsert etter et minstemål av rettigheter som garantert minstelønn, lønn ved sykdom og graviditet, forsikring mot arbeidsulykker og retten til å danne fagforeninger), eller f.eks. KFC, Kenya Flower Council (organisasjon som jobber for arbeideres rettigheter, klima og miljø, samt CO2 utslipp etc) eller GLOBALG.A.P som er et varemerke med et sett av standarder for godt jordbruk, for sikker, bærekraftig land- og hagebruk innenfor dyrking, bruk av vekstmedium og tilsetninger som gjødsel og plantevern, samt høsting og behandling av produktene etter høsting.

Norske produsenter har pr i dag ingen sertifisering ut over medlemskap i KSL, men de følger det norske regelverket for bruk av plantevernmidler, gjødsel, dyrkingsmedier etc. Dersom planten har minimum 75% av dyrkingstiden i Norge, eller at mer enn 75% av biomassen er skapt i Norge, kan produsenten søke om å merke produktet med Nyt Norge

 

Blomsterringen er også en storforbruker av transportløsninger, både på inntransport til de ulike avdelinger, samt distribusjon til alle våre kunder. Det er i all hovedsak Termo Partner som håndterer transport. Som tidligere nevnt, er Blomsterringen majoritetseier av Termo Partner. Termo Partner har mer enn 100 ansatte sjåfører, og disse er i all hovedsak fra Polen eller baltiske land. Termo Partner er nå sertifisert som Fair Transport som er NLF (Norsk Lastebileier Forbund) sin sertifisering for å overholde rettigheter som arbeidere har.

 

«Formålet med Fair Transport-sertifiseringen er å vise hvordan NLFs medlemsbedrifter dokumenterer arbeidet med å utvikle den lovlige delen av godstransport på veg, med spesielt fokus på å styrke trafikksikkerheten, senke utslipp av miljø- og klimagasser og sikre gode sosiale forhold for ansatte. Medlemsbedriften skal være registrert og organisert i Norge, med norske løyver og hvor arbeidstakerne er ansatt i den norske virksomheten. Bedriften skal ha sin hovedvirksomhet i Norge og/eller med utgangspunkt fra Norge

 

Blomsterringen er en virksomhet med store sesongsvingninger. Dette krever at vi ved sesongtopper må benytte midlertidig arbeidskraft. Vi rekrutterer både norsk og utenlandsk arbeidskraft til vårsesongen. Vi samarbeider med Nav om rekruttering fra utlandet gjennom deres samarbeidspartnere i EU (EURES-portalen). Vi samarbeider også med Nav om rekrutering av personer som står utenfor arbeidslivet, blant annet flyktninger. Ved behov rekrutterer vi også direkte fra utlandet, bl.a. fra Litauen. I tillegg annonserer vi etter ekstra arbeidskraft i norske medier. Blomsterringen baserer seg på direkte ansettelser og benytter kun unntaksvis innleie. Blomsterringen er medlem av NHO, og er gjennom dette bundet av Funksjonæravtalen mellom NHO og Negotia (YS).

Ved utenlandsrekruttering tilbyr Blomsterringen innkvartering i nærheten av våre arbeidslokaler. Standarden på innkvarteringen er innenfor de kravene som fra 1. juni 2024 stilles til «innkvartering som arbeidsgiver stiller til arbeidstakers disposisjon», jf. forskrift om utforming og innretning av arbeidsplasser og arbeidslokaler, kap. 3A.

Alle avdelingene i Blomsterringen har egne ansvarlige avdelingsledere og verneombud som samarbeider for å få til en minst mulig risikoutsatt hverdag. Det fokuseres sikkerhet ved bruk av truck og andre kjøretøy, arbeidsmetoder og belastningsutsatte arbeidsrutiner. Minimum hvert år gås det vernerunder der følgende gjennomgås for å avdekke evt. farer eller ubehagelige arbeidssituasjoner;

 

·         Renhold på arbeidsplassen

·         Personalrom

·         Vedlikehold av maskiner og utstyr

·         Tilfredsstillende uteområder

·         Ergonomisk tilrettelagte arbeidsforhold

·         Tilpasset utstyr til arbeidstaker

·         Belysning på arbeidsplassen

·         Ventilasjon og temperatur

·         Renhold, orden og ryddighet

·         Støynivå

·         Røykeloven overholdes

·         Nødutganger – rømningsveier og nødlys er åpne og ikke blokkert

·         Kjemikalier er innelåst

·         Søppelhåndtering – hvordan sorteres de ulike avfallsfraksjonene

·         Fare for forurensing

·         Verneutstyr – er dette på plass?

·         Førstehjelpsutstyr – er det på plass og oppdatert?

·         Rutiner for kontroll av hjertestarter

·         Er det evt. skader på el-anlegg?

·         Evt. ulykker og uønskede hendelser rapporteres

 

Blomsterringen er Norges største aktør på omsetning av blomster og planter, og vi har derfor en viktig rolle som foregangsbedrift mht. miljø- og bærekraftarbeids, hvordan vi behandler ansatte, kunder og leverandører, hvilken rolle vi har mht. produksjonsplanlegging, transport og etisk handel.

Vi jobber derfor kontinuerlig for å være en god samarbeidspartner for våre leverandører, kunder, og ikke minst være en interessant og trivelig arbeidsplass for alle våre ansatte.

 

 

Langsiktige mål for miljø og bærekraft

 

Styret i Blomsterringen har vedtatt en «Bærekraftstrategi for Blomsterringen» som skal være rådgivende og som skal være et grunnlag for alt arbeid med miljø- og bærekraftarbeid i selskapet:

 

·         Blomsterringen skal tilby de mest bærekraftige produktene

o   Ansvarlig grønn vekst i alle ledd

o   God produktkvalitet med sunne, ferske blomster og planter

o   Overgang til sirkulærøkonomi der avfall er en ressurs

o   Bruk av fornybare ressurser som erstatning for fossile ressurser

 

·         Innen 2030 ønsker vi å jobbe for å;

o   Utvikle bærekraftindeks for utvalgte produkter

o   Øke omsetningsverdien for norskproduserte planter

o   Videreutvikle gode og bærekraftige produkter

o   Gjennomføre alle innkjøp i tråd med Blomsterringen sine etiske retningslinjer

o   Redusere svinn og øke holdbarheten på plantene og blomstene vi selger

o   Optimalisere emballasje til mer miljøriktige produkter som igjen kan resirkuleres

o   Levere produktene vi selger uten skadegjørere eller rester av plantevernmidler som overstiger myndighetenes grenseverdier

o   Kunne spore 100% av produktene vi selger tilbake til leverandør/ produsent i løpet av kort tid

o   Sikre ferske blomster og planter ved at 100% av transportene tilfredsstiller temperaturkravene som er satt

o   Sørge for at 0% av planteavfallet på avdelingene går til forbrenning

o   Kildesortere minst 90% av alt avfall i fraksjoner som gjenbrukes og material-gjenvinnes

o   Energi effektivisere bygningene med 10%

o   Ha 100% materialgjenvinnbar emballasje

o   Øke fyllingsgraden i transport

o   Redusere CO2 utslippene fra transport

·         Det er også utarbeidet en kvalitetserklæring der det er satt søkelys på at Blomsterringen skal være den ledende leverandøren av potteplanter, snittblomster, planteskolevarer og sommerblomster til norske blomsterbutikker, hagesenter og dagligvare.

 

·         Alle ansatte skal jobbe for å gi kunder og leverandører en best mulig opplevelse av samarbeidet med Blomsterringen, og vi skal bestrebe oss på å opptre profesjonelt og sikkert med god kunnskap og aktiv oppfølging!

 

 

 

Skjetten 31.05.2024

 

 

 

 

Knut Tveit                                                                                                          Gudmund Baustad

Ansvarlig for miljø og bærekraft                                                                    CEO